Doğum kontrol yöntemleri: Sorularınızı sorun!

Temel doğum kontrol yöntemlerinin etkinliğini biliyor musunuz? Bu konuyla ilgili bazı efsaneler ve gerçekler hakkında hala sorularınız mı var? Konuyla ilgili hazırladığımız içeriğe göz atın ve kendinizi en iyi nasıl önleyeceğinizi öğrenin!
Alt Başlıklar
Temel doğum kontrol yöntemleri nelerdir?
İki tür doğum kontrol yöntemi vardır: doğum kontrol hapı gibi hormonal olanlar ve kondom gibi hormonal olmayanlar. Adaptasyon ve başarısızlık oranı her kadının vücuduna göre değişir, bu nedenle önleyici bir yöntem seçmeden önce bir jinekolog ile takip etmek çok önemlidir!
Her yöntemin etkinliğini anlayın:
hormonlar
hap
%0.1 başarısızlık
doğum kontrol enjeksiyonu
%0.1 başarısızlık
IUS
%0.1 başarısızlık
implant
%0.1 başarısızlık
vajinal halka
%0.1 başarısızlık
doğum kontrol bandı
%0.1 başarısızlık
ertesi gün hapı
%5 ila %20 başarısızlık
hormonal olmayan
RİA
%1’den az başarısızlık
vazektomi
%1’den az başarısızlık
sterilizasyon
%1’den az başarısızlık
prezervatif
%8 ila %20 başarısızlık
Diyafram
%8 ila %20 başarısızlık
Her durumda prezervatifin her zaman en çok önerilen yöntem olması dikkat çekicidir, çünkü hamileliği önlemenin yanı sıra AIDS, Frengi, HPV ve Herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları da önler.
Prezervatifin yırtılması veya doğum kontrol hapları ile doğru önlem alınamaması durumunda ertesi gün hapı olarak bilinen acil kontrasepsiyon endikedir. Bu yöntem yalnızca yumurta döllenmeden önce çalışır, bu nedenle ideal olanı, 72 saat içinde mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesidir. Ertesi gün hapının sadece alternatifi olmadığında kullanılması gerektiğini ve ilacın yüksek hormonal seviyesi yan etkilere neden olabileceği ve adeti değiştirebileceği için asla ayda bir defadan fazla alınamayacağını hatırlamak önemlidir. doz miktarına bağlı olarak etkinliğini kaybetmeye ek olarak.
Bir gün doğum kontrol yöntemini unutmak hamile kalma riskini artırır mı?
Evet! Doğum kontrol hapı her gün aynı saatte alınmalıdır. Gecikme durumlarında ideal olan, kadının hapı normal süreden sonra 12 saate kadar bir süre içinde almasıdır, bu da ilacın etkinliğini zaten tehlikeye atar. Bu nedenle, bir jinekoloğa başvurmak ve tıbbi reçeteye uymak her zaman önemlidir!
Adetlenmeyi önlemek için iki paket hapı onarmak kötü mü?
Hayır, kartın yamalanması vücuda herhangi bir zarar vermez, hatta PMS semptomlarını hafifletir. Hatta bazı uzmanlar endometriozisi önlemede yöntemi önermektedir. Ancak, önce bir doktora danışmak her zaman gereklidir.
Kontraseptif PMS’yi azaltır mı?
Evet, adet döneminin düzenleyicisi olarak işlev görmenin yanı sıra doğum kontrol hapı, kolik, anksiyete ve akne gibi PMS (Premenstrüel Sendrom) semptomlarını da en aza indirir.
Periyodik muayeneler gerçekleştirmenin ve samimi sağlığınızı korumanın yanı sıra en iyi doğum kontrol yöntemini seçeceği konusunda doktorunuza güvenin. Meme kanseri ve rahim kolon kanseri gibi hastalıklar, bir jinekolog tarafından teşhis ve takip ile önlenebilir ve mücadele edilebilir!