Nüfus Piramitlerinin Temel Özellikleri

Nüfusun yaş durumuna bakılarak oluşturulan grafiklere nüfus piramitleri denir. Nüfus piramitleri uzun çubuklar ile gösterilebildiği gibi çizgisel olarak da gösterilir.
Her ülkenin nüfusunun yaş yapısı birbirinden farklıdır. Gelişmişlik düzeyi ve uygulanan nüfus politikaları doğum oranlarını etkilediği için nüfus piramitleri de farklı özelliklere sahip olarak karşımıza çıkar. Nüfus piramitlerinin tabanı genç nüfusu, orta kısmı çalışma çağındaki olgun nüfusu, üst kısmı ise yaşlı nüfusu ifade eder. Genç nüfus fazla ise piramidin tabanı geniş üst kısmı dardır. Ülkedeki gelişmişlik seviyesinin artması doğal nüfus artışını azaltacağından piramidin tabanı daralır, ortası genişler. Şimdi bu piramitlerin neler olduğunu görelim.
Alt Başlıklar
Geri Kalmış Ülke Piramidi
İç bükey üçgene benzeyen bu piramide bakıldığında tabanının geniş, üst kısmının ise oldukça dar olduğu görülür. Gelişmişlik seviyesinin düşük olduğu ülkelerde doğum oranının fazla olması genç nüfusun sayısında artış meydana getirir.

Geri Kalmış Ülke Piramidi
Sağlık koşullarının iyi olmaması çalışma çağındaki aktif nüfus ve yaşlı nüfusun sayıca az olmasına neden olur. Afrika kıtasındaki pek çok ülkenin nüfus piramidi bu şekilde çıkmaktadır. Ortalama yaşam süresi kısa ve kentleşme oranı azdır.
Gelişmekte Olan Ülke Piramidi
Eşkenar üçgene benzeyen bu piramidin tabanı birinci piramide göre daha dardır. Daha çok yeni gelişmeye başlayan ülkelerin piramidine bu şekildedir. Doğum oranı yüksektir ve genç nüfusu fazladır.

Gelişmekte Olan Ülke Piramidi
Sağlık hizmetlerinin yetersiz olması ölüm oranlarının yüksek olmasında önemli rol oynar. Nijerya, Kenya, Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerin piramitlerini örnek olarak verebiliriz.
Gelişmiş Ülke Piramidi
Doğum ve ölüm oranlarının düşük olduğu gelişmiş ülkelerin piramidinin şekli arı kovanına benzer. Bu piramidin tabanı dar ortası ve üst kısmı geniştir. Gelişmişlik seviyesi 1. ve 2. ülkelere göre daha yüksektir ve ortalama yaşam süresi uzundur.

Gelişmiş Ülke Piramidi 1
Sanayileşme, kentleşme, okullaşma oranları yüksek olup nüfusun büyük bir kısmı kentlerde yaşmaktadır. Hizmet sektörü gelişmiştir.
Gelişmiş Ülke Piramidi 2
Çan şekline benzeyen bu piramit, doğum oranlarının son yıllarda arttığını gösterir. İtalya, Almanya, Danimarka ve ABD’nin nüfus piramitlerini örnek olarak verebiliriz.

Gelişmiş Ülke Piramidi 2
Gelişmiş Ülke Piramidi 3
Bu piramitte gelişmiş ülkelere aittir ancak diğerlerinden farkı doğum oranlarının az olmasıdır. Genç nüfus az olduğu için piramidin tabanı dar, orta kısmı yani çalışma çağındaki nüfusu gösteren aralık geniştir. Japonya bu duruma verilebilecek en iyi örnektir.

Gelişmiş Ülke Piramidi 3
Ortalama yaşam süresi fazladır ve gelişmişlik düzeyi yüksektir.