Yazı Bilinci: Alfabetik İlkeleri Yapılandırma

Alfabetik ilkeleri yapılandırma yazma öğrenme alanının önemli bir alt alanıdır. Okuma öğrenme alanında verilen alfabetik ilişkileri keşfetme alanından farklıdır.
Alfabetik ilişkileri keşfetme, sözlü dil ile yazılı dil arasındaki ilişkileri keşfetmeyle ilgilidir. Oysa alfabetik ilkeleri yapılandırma, öğrencinin yazılı dilin ilkelerini öğrenmesine ve zihninde yapılandırmasına yöneliktir. Alfabetik ilkeler, harflerin şekilleri, yazımı, büyük küçük harflerin yazımı, yazı yönü, kelime aralarındaki boşluklar, bitişik yazıda bağlantılar yapma, vb. hususları içermektedir.
Yazma öğretim sürecinde öğrencilerin alfabetik ilkeleri yapılandırması ve iyi kavraması sağlanmalıdır. Alfabetik ilkeleri yapılandırma çalışmalarında bitişik eğik yazı kullanımına dikkat edilmelidir. Çalışmalar özenle yapılmalıdır. Alfabetik ilkelerle ilgili olarak öğrenciye kazandırılacak bazı bilgi ve beceriler aşağıda verilmektedir.
Alt Başlıklar
Alfabetik İlkeler
Alfabetik bir dilde yazma öğrenmek için önce alfabetik ilkeleri iyi bilmek gerekmektedir. Alfabetik ilkeler, harflerin şekilleri, yazımı, büyük küçük harflerin yazımı, yazı yönü kelime aralarındaki boşluklar, bitişik yazıda bağlantılar yapma, vb. hususları içermektedir. Bunların içinde en çok üzerinde durulanı harflerin şekilleri ve yazımı olmaktadır.
Harflerin şekilleri
Yazma öğretiminde kullanılan yazıya göre harflerin şekilleri, yazım yönü ve doğru yazımı öğrencilere öğretilmelidir. Öğrenci harflerin şekillerini ve nasıl yazılacağını doğru bir şekilde bilmelidir. Harflerin başlangıç ve bitiş noktaları, alt ve üst uzantıları gösterilerek, defterdeki çizgileri izleyerek yazması sağlanmalıdır. Öğrenciye harfler, yönleriyle ve bazı hareketleriyle birlikte kavratılırsa hatırlanması kolay olmaktadır. Bitişik eğik yazıda yazım yönü ve bağlantılar iyi öğretilmelidir. Öğretmen her harfin yazımına rehberlik etmelidir. Harflerin üzerinden geçerek yapılan alıştırmalara yer verilmelidir. Görsel ipuçlarını (harfin oklarla yazım yönünü gösterme) kullanmalı, harfleri bellekten yazdırma (bakmadan yazma ) çalışmaları yapmalıdır. Harf yazım çalışmaları eğlenceli ve zengin etkinliklerle yürütülmelidir. Kuru, ritmik ve sıkıcı tekrar çalışmalarına yer verilmemelidir. Yazı yanlışlıkları anında düzeltilmeli, yanlış öğrenmelere ve alışkanlıklara izin verilmemelidir.
Harflerin yazımı şekillerinden etkilenmektedir. Bazı harflerin yazımı daha kolay olmaktadır. Harflerin yazımı öğretilirken kolay yazılanlardan başlamak, yazma öğretim sürecinde etkili olmaktadır. F. G. French’in araştırmalarına göre, Latin harfleri yazım durumuna göre altı gruba ayrılmaktadır. Son gruplardaki harfler daha zor yazılmaktadır. French’in sıralaması şöyledir :
- Kolay çizgilerden oluşan harfler : i, ı, l, t, u gibi .
- Sağa doğru yukarıdan bir çizgi ile yazılan harfler : n, m, h, k, p, b gibi.
- Sola doğru yazılan yuvarlak harfler : o, e, c gibi.
- Sola doğru yukarıdan bir çizgi ile yazılan harfler : a, d, g gibi.
- Yukarı doğru yazılan harfler : v, r gibi.
- Karışık yazılan harfler : s, f, j, y, z gibi ( Güneş, 2000).
Okuma-yazma çalışmalarında yazımı zor olan harflerin ilk derslerde verilmemesine dikkat edilmelidir. Yazımı zor harflerin üzerinde durulması, ayrıntılarının iyi verilmesi, öğrencinin öğrenme sürecini kolaylaştırıcı olmaktadır.

Harflerin büyüklüğü çocuğun görebileceği büyüklükte olmalı
Harflerin büyüklüğü
Yazma öğretiminde öğretilecek harflerin normal büyüklükte olması, uygun çizgi aralıklarına yerleştirilmesi ve küçük harflerle öğretime başlanması gibi hususlar büyük önem taşımaktadır. Harflerin büyüklüğü çocuğun görebileceği büyüklükte olmalı, küçük harflerin gövde ve uzantıları eşit uzunlukta bulunmalıdır. Araştırmalara göre, öğrencilerin gözüne en uygun harf boyu gövde ile uzantılarının eşit olduğu biçimlerdir. Bir harfin uzantısının gövdeye göre kısa olması, diğer harflerle karıştırılmasına neden olmaktadır. Örneğin, böyle bir oranlamada “a” ile “d” ve “n” ile “h” harfleri birbirine çok benzemekte ve öğrencinin gözü bu küçük ayrıntıları fark edememektedir. Bu durum harflerin tanımasını ve yazımını zorlaştırmaktadır. Yazma öğretiminde harf boylarına dikkat edilmelidir.
Harf boyları kadar harf gövdeleri ve uzantılarının yazımına da dikkat edilmelidir. Harf gövdeleri ve uzantılarının aynı çizgi üzerine yazılması, yazının okunabilirliği, kelimelerin hızlı tanınması, anlaşılması ve estetik açıdan büyük önem taşımaktadır. Bunun için yazma öğretiminin başında iki çizgi tek aralıktan oluşan satır aralığı, daha sonra dört çizgi ve üç aralıktan oluşan yazı çizgileri kullanılmalıdır. Harf gövdeleri yazı çizgisinin ortasındaki iki çizgi arasına, yukarıya doğru çıkıntılar üst çizgi aralığına, bacaklar ve kıvrımlar aşağıya doğru, alt çizgiye yazılmalıdır. Bu hususlar çocuklara çeşitli etkinliklerle öğretilmeli, yanlış yazımlar düzeltilmelidir.
Yine yazı öğretimine küçük harflerle başlanması da önemli olmaktadır. Okuma ve yazma sürecinde küçük harfler daha fazla kullanılmaktadır. Örneğin, 12 punto ile yazılmış bir ders kitabının tam dolu bir sayfasında ortalama 35 satır, her satırda ise ortalama 60 harf yer almaktadır. Böylece bir sayfada ortalama 2100 harf bulunmaktadır. Bunun 2000’i küçük harflerden, 100 harfi de büyük harflerden oluşmaktadır. Yani küçük harfler daha çok kullanılmaktadır. Bu nedenle, yazı öğretimine küçük harflerle başlamak, küçük harflerin önemine ve öğretimine ağırlık vermek yerinde olmaktadır.
Harf bağlantıları
Bitişik eğik yazıda harfler arasında bağlantılar yapılmaktadır. Bu bağlantılar yazının açıklığı için zorunlu olmaktadır. Öğrencilere harfler ve harf bağlantı çizgileri iyi öğretilmelidir. Yazı yazarken hangi çizgilerin harf, hangilerinin de bağlantı çizgileri olduğu sık sık sorularak kontrol edilmelidir. Eğer öğrenci bunu ayıramıyor ya da iki harfi bir harf gibi gösteriyorsa ayrıntıları öğrenememiş demektir. Diğer taraftan bitişik yazıda harflerin birbirine nasıl bağlanacağını da iyi öğretmek gerekmektedir. Harflerin yazılışı yukarıdan başlamakta ve aşağıda bitmektedir. O halde bir harfin bittiği yerden onu takip eden harfe başlamak, soldan sağa ve aşağıdan yukarıya gitmek için eğik bir çizgi çizilmektedir. ”A, c, g, i, j, m, n, o, p, r, s, u, v, y, z” harflerine geçmek için soldan sağa bir çizgi çizilmektedir. Bitişik eğik yazıda, harfler üstten bağlanmakta ve harflerin noktaları ile noktalama işaretleri kelime yazımı bittikten sonra konulmaktadır. Büyük harflerden “F, N, P, V, T ” harfleri yazılış özelliği nedeniyle kendinden sonra gelen küçük harflerle bağlantılı yazılmamaktadır.

Yazı yazarken hangi çizgilerin harf, hangilerinin de bağlantı çizgileri olduğu sık sık sorularak kontrol edilmelidir.
Yazı yönü
Soldan sağa, yukarıdan aşağıya yazım yönleri harflerimizi yazmada temel yönlerdir. Öğrenci yazı yönlerini okul öncesi dönemde öğrenmektedir. Öğretmen okuma-yazmaya hazırlık ve başlama aşamasında yönlere tekrar dikkat çekmelidir. Yönlere dikkat çekmek için oklar, resimler, şekiller kullanılabilir. Yazım yönüyle birlikte harflerin başlangıç ve bitiş noktaları ile bağlantıları gösterilmelidir.
Harflerin yazım yönü ve başlangıç noktaları üzerinde de çok durulmaktadır. Latin harflerinin kolay ve hızlı yazımına ilişkin çeşitli araştırmalar yapılmış ve harflerin yazım yönleri tek tek belirlenmiştir. Bu araştırmalarda bir harfi hızlı ve güzel yazabilmek için eli kaldırmadan daha az hareketle yazmanın gereği ortaya çıkmıştır. El hareket yönlerinin daha çok yukarıdan aşağı ve soldan sağa olması yazı öğretimini kolaylaştırdığı saptanmıştır. Yazı yönünün öğrencinin kas gelişimine uygun olması da yazı öğretimini kolaylaştırmaktadır. Çalışmalarda bunlara dikkat edilmelidir.
Boşluklar
Yazma öğretiminde harfler ve kelimeler arasındaki boşluklar üzerinde de durulmalıdır. Boşluklar kelimenin sınırlarını, kelimenin başladığı ve bittiği yeri göstermektedir. Aynı zamanda okunabilirlik, estetik ve dikkat çekme açısından önemlidir. Boşluklar göze hoş gelecek bir şekilde dengeli ve uyum içinde olmalıdır. Harf, kelime ve satır aralıklarındaki uyum, kolay ve rahat okunabilirliği sağlamalı, öğrencinin gözünü yormamalıdır. Kelimeler arasındaki boşluklar başlangıçta kalem veya parmak kullanarak kavratılabilir. Ancak sonraki çalışmalarda buna izin verilmemelidir. Öğrenci, boşlukları gözü ile ayarlamalı ve giderek bunu alışkanlığa dönüştürmelidir.
Alfabetik İlkeleri Yapılandırma Etkinlikleri
Anaokulundan itibaren alfabetik ilkeleri yapılandırma ve yazı sisteminin özelliklerini kavratmayla ilgili olarak öğrencilere çeşitli çalışmalar yaptırılmalıdır. Bu çalışmalar sırasında özellikle aşağıdaki hususların iyi anlaşılması sağlanmalıdır:
- Yazının hareket yönleri nedir? Bunlara paralel olarak okuma yönleri nedir? (Latin dillerinde soldan – sağa , sonra yukarıdan – aşağıya ).
- Yazıyı oluşturan birimler nasıl gösterilmektedir?(Alfabetik dillerde sözlü dilin en küçük birimi olan sesler yazılı dilde harflerle gösterilmektedir).
- Harfler nasıl yazılmaktadır? (Bitişik eğik yazı, küçük harfler, büyük harfler, gibi).
- Her harfe uygun olan seslendirme işlemi nasıldır?
- Harflerin yazım yönleri nelerdir? Farklı yönler, ters yönler nedir? Örneğin, “b” ve “d” birbirinin ters yönünde yazılan harflerdir. Tıpkı “u” ve “n” harflerinde olduğu gibi.
- Kelimenin sınırları nasıl belirlenir, hangi yazılar kelimedir?(boşluklar)
- Noktalama işaretleri nasıl belirlenir, hangileridir?
- Yazılı işaretlerin anlamının değişmez olduğu, aynı biçimde yazılan kelimelerin aynı şekilde okunduğu, aynı şekilde seslendirilen kelimelerin de aynı biçimde yazıldığı, bilgiler verilmelidir.
Alfabetik ilkeleri yapılandırma öğrencinin yazı sistemini iyi anlamasına ve yazma becerilerinin gelişmesine katkı getirmektedir. Bu çalışmalarla harflerin yazımını, yönünü, büyük, küçük harfleri, kelime arasındaki boşlukların önemini, harflerin bağlantılarını, gövde ve uzantılarının nasıl yazılacağını, vb. alfabetik ilkeleri öğrenmektedir. Bu bilgiler söylenerek geçilmemelidir. Yazma öğretimindeki ilerlemeye paralel, çeşitli etkinliklerle öğrencinin zihninde bu ilkeleri yapılandırması ve yazı yazarken kullanması sağlanmalıdır.